Back to News & Media

Παρέδωσε τα κλειδιά της μαρίνας και λιμανιού Λάρνακας ο ΠτΔ

Σε μια ιστορική ημέρα, όπως χαρακτηρίστηκε, τόσο για τη Λάρνακα όσο και για ολόκληρη την Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέδωσε στις 8/4/22 το μεσημέρι τα κλειδιά της μαρίνας και του λιμανιού Λάρνακας στην κοινοπραξία Kition Ocean Holdings, που πιάνει δουλειά με στόχο να δώσει σάρκα και οστά στο πιο μεγάλο έργο που έγινε ποτέ στην Κύπρο.

Η τελετή παράδοσης έγινε σε πανηγυρικό κλίμα, στην παρουσία της Προέδρου της Βουλής, υπουργών, του προέδρου του ΔΗΣΥ και αξιωματούχων της Λάρνακας. Ο ιδρυτής της Kition Ocean Holdings, Πάνος Αλεξάνδρου, ανέφερε πως ο στόχος της κοινοπραξίας είναι να δημιουργήσει ένα σύγχρονο λιμάνι, το οποίο θα διαθέτει 10 προβλήτες με χώρους 3.000 τετραγωνικών μέτρων. Επιπρόσθετα, στον χώρο θα κατασκευαστεί Λιμεναρχείο, κτήριο εισόδου, γραφεία καθώς και ένας υπερσύγχρονος τερματικός σταθμός επιβατών κρουαζιέρας.

Σ’ ό,τι αφορά στη μαρίνα, θα γίνουν έργα ανάπτυξης της θαλάσσιας περιοχής της, με στόχο να έχει χωρητικότητα για 600-800 σκάφη, μεγέθους έως και 125 μέτρων. Αυτό που θα τη διαφοροποιεί από τις υπόλοιπες μαρίνες, ανέφερε ο κ. Αλεξάνδρου, είναι ότι θα μπορεί να προσφέρει, σε συνεργασία με το λιμάνι, υπηρεσίες ελλιμενισμού σε κάποια από τα μεγαλύτερα σκάφη αναψυχής στον κόσμο. Τα έργα θα ολοκληρωθούν σε τέσσερις φάσεις και θα διαρκέσουν δώδεκα χρόνια.

Για ένα έργο το οποίο θα συμβάλει στην πρόοδο όχι μόνο της Λάρνακας αλλά ολόκληρης της Κύπρου, έκανε λόγο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Όπως σημείωσε «το πλέον σημαντικό είναι ότι, πέραν της δημιουργίας τεσσάρων και πλέον χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας και την αναβαθμισμένη ταυτότητα που θα προσδώσει στο τουριστικό μας προϊόν, τα πρόσθετα, πέραν των επενδύσεων, εκτιμώμενα οφέλη για την οικονομία, υπολογίζεται να ξεπεράσουν τα 120 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, κατά την περίοδο πλήρους ανάπτυξης».

Υπέδειξε ακόμη ότι το έργο αυτό έρχεται να προστεθεί σε αναπτυξιακά έργα 141 εκατομμυρίων ευρώ, μόνο για τον Δήμο Λάρνακας, που ολοκληρώθηκαν είτε βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης από το 2015 και μετά. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην ανέγερση νέας πτέρυγας στο Νοσοκομείο Λάρνακας, στην παραχώρηση των κτηρίων του παλαιού Νοσοκομείου για στέγαση του Δημοτικού Μεγάρου της πόλης, στη μετακίνηση των εγκαταστάσεων των πετρελαιοειδών και στην ολική αναμόρφωση του αστικού κέντρου.

«Η σημαίνουσα αυτή αναπτυξιακή ώθηση των τελευταίων χρόνων, οφείλεται στη στενή συνεργασία μεταξύ εκτελεστικής εξουσίας και τοπικής αυτοδιοίκησης, οφείλεται στη στενή συνεργασία μεταξύ ενός εμπνευσμένου δημάρχου, αλλά και ενός ικανοτάτου δημοτικού συμβουλίου που βοήθησαν, έτσι ώστε να μας επιτρέπεται, χρηματοδοτώντας τα, να εκτελούνται έργα που για δεκαετίες ήταν είτε στα αζήτητα, είτε λόγω αδυναμίας από πλευράς κεντρικής Κυβέρνησης και ενδεχομένως τοπικών Αρχών, να μπορούν να συνδυαστούν για να προσφέρουν αυτό που χρωστούμε στους πολίτες».

Από πλευράς του ο δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον υπουργό Μεταφορών και την κοινοπραξία, υπογράμμισε ότι σε συνδυασμό με τη μετακίνηση υγρών καυσίμων και τη μετακίνηση υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας, η πόλη τίθεται σε τροχιά ανάπτυξης.

Κατά την εκδήλωση τιμήθηκε από τον Νίκο Αναστασιάδη, ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών, Σταύρος Μιχαήλ, ο οποίος αφυπηρετεί και είχε καθοριστική συμβολή τόσο στην υλοποίηση του έργου της ενιαίας ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας, όσο και σε πολλά άλλα παγκύπρια.

Ο Γιάννης Καρούσος έκανε λόγο για δυσαναπλήρωτο κενό, με τον ίδιο, φανερά συγκινημένο, να αναφέρει πως έκανε ό,τι μπορούσε γι’ αυτούς που τον πλήρωναν, που ήταν οι πολίτες της Κύπρου. «Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν πρέπει να ξεχνούμε πως είμαστε στην υπηρεσία του λαού», ανέφερε ο κ. Μιχαήλ.